Primul pas spre comunism: fixarea prețului la gaz ne va costa scump

de: Alexandru Puiu
19 07. 2018

Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de hotărâre de guvern ce impune fixarea prețului la gaz la 55 lei/Mwh și bate în cuie în cuie această valoare până la data de 30 iunie 2021 într-o manieră nerealistă.

În cazul în care ai nevoie de un manual despre măsuri populiste aplicate de un guvern care nu are nici un fel de legătură cu conceptul de democrație, piață liberă sau reglementării ale Uniunii Europene este suficient să citești două documente publicate de MFP.

Acesta este proiectul unei hotărâri de guvern, iar aceasta este nota de fundamentare. Ambele detaliază proiectului unei măsuri care va prinde foarte bine la o anumită parte o populației. Guvernarea PSD vrea să facă un bine nației și impune fixarea prețului la gaz natural de producție internă la producători până la data de 30 iunie 2021.

Cifraasociată acestui produs la care s-a gândit Minsterul Finanțelor este de 55 lei/Mwh, în contextul în care valoarea actuală media la bursă este de 77,7 lei.

„Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021”. Astfel sunt introduse noile măsuri de către oficialii MFP, în aceeași zi în care a avut loc ședința.

Fixarea prețului la gaz: care este partea proastă

Ai fi tentat să crezi că, în cazul în care se adoptă proiectul hotărării de guvern și va intra în vigoare, de luna viitoare vei plăti mai puțin la gaz, iar la iarnă vei sări în sus de bucurie.

Realitatea nu este chiar așa. Astfel de măsuri au șanse foarte mici să se materializeze vreodată pentru simplu fapt că sunt în contradicție cu principiile unei piețe libere, bazată pe cerere și ofertă. ”Controlul prețurilor de către stat este o măsură aplicată în țări precum Venezuela, care ignoră principiile unei economii de piață și a liberei concurențe.”, conform Hotnews.

Este absurd să crezi că producătorii de gaze vor avea în mod realist cum să scadă prețul la gaze naturale de la 77,7 lei până la 55 lei/MWh și să mențină acea valoare pentru următorii trei ani. Companiile care activează în această industrie riscă să iasă pe pierderi în viitorul foarte apropiat.

”Legislația Uniunii Europene în materie de concurență interzice astfel de practici. Mai mult, directivele europene privind piața energiei impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, prețurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcție de condițiile de piață. Mai întâi au fost liberalizate prețurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici. De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială „prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”.” Cu alte cuvinte, nu este deloc absurd să ne așteptăm de la penalități din partea Uniunii Europene în momentul în care PSD-ul va implementa această măsură populistă.

În teorie, singurul context în care prețurile la energie pot fi limitate are legătură cu situații extreme și se aplică pe o perioadă de maxim 6 luni și poate fi prelungită succesiv cu cel mult trei luni, dacă persistă circumstanțele care au dus la luarea acelei decizii.

”Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.” Ministerul Finanțelor Publice vrea să elimine concurența, fără vreo justificare logică.